Skyddat boende

Vårt HVB-hem har plats för åtta kvinnor i åldrarna 18-30 år utan medföljande barn. Vi tar inte emot kvinnor i aktivt missbruk. Två kuratorer, kontaktpersoner, ansvarar för det stöd varje kvinna får under boendetiden. 

Skyddat boende – metodik

På det skyddade boendet får kvinnan tid för återhämtning och stabilisering i en trygg och säker miljö. I samarbete med socialtjänsten tar vi fram genomförandeplaner. Vi gör sociala hot- och riskbedömningar, manualer och använder oss av olika samtalsmetoder där kvinnan själv är delaktig i att förändra sin livssituation.

Det kvalificerade kontaktmannaskapet (kuratorsstödet) är en viktig del i rehabiliteringsarbetet på det skyddade boendet och i skydds- och träningslägenheterna. Detta stöd anpassas efter kvinnans behov och förutsättningar och efter socialtjänstens uppdrag. 

Bemanning skyddat boende

Miljöterapeutiskt arbete

Ett stort fokus läggs på det miljöterapeutiska arbetet. Vi återskapar en vardag med struktur, sysselsättning, utbildning och andra aktiviteter för att främja kvinnans möjlighet till självständighet samt motverka nedstämdhet och psykisk ohälsa. Den genomsnittliga behandlingstiden hos oss är cirka tre månader.

UKV:s skyddade boende står under tillsyn av Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, och följer Socialstyrelsens kvalitetsledningssystem enligt föreskriften 2011:9.

Vi kan ta emot kvinnor när som helst under dygnet och har öppet 365 dagar om året.

Bemanning och kompetens

I det skyddade boendet har vi kvalificerad personal dygnet runt. Våra erfarna och specialutbildade kuratorer är samtliga socionomer eller har annan akademisk utbildning. I verksamheten finns också personal med psykoterapeutisk kompetens (steg 1).

Kvinnorna är delaktiga i vad de behöver utveckla för kunskaper tillsammans med våra pedagoger och kuratorer. Tron på varje kvinnans förmåga genomsyrar vårt arbete.